7 Bře 2013

Občané Prahy 5 marně bojují s úřady

admin

Praha – Nekonečný boj se stavebním úřadem Prahy 5 vedou obyvatelé ulice Mikšovského v pražských Košířích.

 

Úředníci tam podle nich už několikrát porušili zákon, když developerovi neoprávněně povolili stavbu. A ačkoli pražský magistrát jim dal opakovaně za pravdu, klid stále nemají.

Příběh začal v roce 2011, kdy obyvatelé rodinných domků v klidné části Prahy jednoho dne s překvapením zjistili, že se v sousední zahradě začaly kácet stromy a na pozemek vjely stavební stroje.

Po několika udivených telefonátech na úřad městské části vypátrali, že majitel pozemku společnost Central Group si zažádal o stavební povolení na několik viladomů, které by výrazně převýšily okolní zástavbu.

Stavební úřad developerovi na začátku listopadu vyhověl a stavební povolení mu udělil. A to bez toho, aby informoval majitele sousedních nemovitostí.

„Naprosto nás opomenuli jako účastníky řízení. Byli jsme přesvědčení, že došlo k chybě, a snažili jsme se s úřadem domluvit,“ popsal jeden z obyvatel okolních domů Martin Tůma.

Občany ale čekalo překvapení. Různí úředníci jim na jejich dopisy a odvolání opakovaně vzkazovali, že stavba se jich nijak netýká, ačkoli ji budou mít přímo před okny, a do stavebního povolení tak nemají co mluvit.

„Proto jsme se obrátili na magistrát, který nám dal za pravdu a nařídil okamžité zastavení stavby,“ uvedl Tůma. Ve svém rozhodnutí magistrát stavebnímu úřadu vytkl, že okruh účastníků řízení posoudil pouze formálně, a vyzval ho, aby se povolením zabýval znovu.

„Žádáme stavební úřad, aby … vyzval stavebníka k bezodkladnému zastavení stavby, je-li již realizována, neboť stavba je, anebo byla, na základě uvedeného odvolání prováděna bez pravomocného povolení,“ konstatoval magistrát, jehož rozhodnutí je pro stavební úřady městských částí závazné. Na nové rozhodnutí stavebního úřadu se zatím čeká.

 

Magistrát: Úřad vážně pochybil

Občané si nicméně oddechli, že nyní již vše poběží podle zákona. Proto je zaskočilo, když po pouhém měsíci od rozhodnutí magistrátu zjistili, že investor začal na pozemku překládat vodovodní trubky.

„Vyšlo najevo, že odbor životního prostředí vydal souhlas s provedením ohlášené stavby vodního díla. Developer ke stavbě údajně nepotřeboval stavební povolení, protože se jednalo o pouhou rekonstrukci. Bylo ale jasně vidět, že jde o přeložku,“ dodává Tůma a ukazuje fotografie, které ukazují, že se trubka posunula o několik metrů.

 

Občané se opět snažili s úřadem domluvit, ale bez úspěchu. Na řadu tedy znovu přišel magistrát, který postup úřadu tentokrát ohodnotil dokonce jako závažné pochybení a nařídil stavbu odstranit.

„Odbor životního prostředí MHMP shledal v postupu ÚMČ Praha 5 zásadní pochybení, neboť sdělení souhlasu s provedením ohlášené stavby vodního díla je natolik vadné (nemá oporu v zákoně), že je důvodné jej zrušit,“ napsal magistrát.

A do třetice – investor začal na pozemku budovat přípojky k inženýrským sítím. Celá situace se opakovala, tentokrát ale skončila dříve, než mohl magistrát ve věci rozhodnout. Sám developer totiž nakonec od stavby ustoupil.

 

Úřad: Je to spekulace

Úřad městské části se k věci odmítá blíže vyjadřovat s tím, že se proti rozhodnutí odvolal a věc stále ještě běží.

„Otázka, zda úředníci pochybili, je v tuto chvíli zavádějící, neboť do rozhodnutí bylo podáno odvolání a věc doposud není pravomocně rozhodnuta. Spekulace kolem případného chybného rozhodnutí úředníka ÚMČ Praha 5 je tímto tedy předčasná,“ uvedla tisková mluvčí úřadu Ivona Kratochvílová.

 

Rezidence Prague Towers (Central Group)

Prague Towers. Jeden z posledních projektů Central Group. Autor: Central Group

„Odmítáme jakékoliv obvinění, že je rozhodováno vždy ve prospěch investora. Správní řízení jsou vedena nestranně a vše je posuzováno na základě provedených důkazů a jejich vzájemného vyhodnocení,“ dodala mluvčí.

Obyvatelé pochybují také o tom, že investor vůbec mohl o stavební povolení požádat. Územní rozhodnutí, které je pro povolení nezbytné, totiž získali v roce 2008. Platilo ale pouze do roku 2010.

Tentokrát občané neuspěli se stížností ani u magistrátu, a proto se na začátku letošního roku obrátili na ombudsmana a k soudu míří žaloba. „Nechceme bránit stavbě za každou cenu. Jen chceme, aby to proběhlo podle zákona,“ dodává Tůma.

 

Článek byl převzat ze serveru Aktualne.cz

Comments are closed.

  • Kam dál?

    or
  • Rubriky

  • Stránky