1 Srp 2016

Senátor Václav Láska komentuje postupy Central Group v souvislosti s výstavbou Viladomů Farkáň

admin

Citujeme dnešní příspěvek zveřejněný senátorem Václavem Láskou na jeho facebookové stránce:

 

Jak se chová developer Central Group

Společnost Central Group 15. Investiční, jejímž jediným akcionářem je Central Group a.s. Začala v Praze na Farkáně stavět Viladomy. Získala všechna povolení a zahájila stavbu. Místním se stavba ale nelíbila. A ani proces jakým developer povolení získal. U některých nebyli místní účastníky řízení, byť si myslí, že býti měli. Začali se bránit a dosáhli zrušení jednoho z povolení. Svých práv se začali domáhat i u soudu. Jenže ouha. Zjistilo se, že developer všechna svá práva postoupil na maltskou společnost. Stavebníkem viladomů v Praze na Farkáně v České republice, okolo kterého je vyvoláno řada sporů, se tak stává maltská společnost. A zdá se, že tím šance místních na obranu výrazně klasají. Stavebník staví jako o život, byť by neměl. A zásah ať už místní samosprávy či soudu je komplikovaný. Když se o to naposledy pokusil Městský soud v Praze a maltskou společnost obeslal, tak ta odmítla zásilku převzít, neboť prý je v češtině a té ve společnosti nikdo nerozumí.

Taky Vám dává jasný obchodní či podnikatelský smysl, že v Praze staví maltská společnost, v níž nikdo neumí česky? A že na ní český developer postoupí práva z rozhodnutí, o nichž se vede řada sporů?

Jediný účel, který mě napadá je snaha ztížit zásah, ať už místní samosprávy nebo soudní, proti stavbě, u níž bylo minimálně jedno povolení zrušeno. A stavět, stavět, stavět.

Můj osobní názor je, že takový postup není nezákonný, ale je silně obstrukční. A především samospráva by měla být velmi obezřetná, pokud bude jednat s developerem, který u problematických staveb na své místo posune maltskou společnost.

Být já členem samosprávy, neměl bych k takovému partnerovi základní důvěru a podle toho bych jednal. Myslím, že samospráva má právo vědět, že takové postupy určitý developer koná. A proto o tomto případu vyrozumím všechny starosty a starostky v Praze. Nebudu je nabádat či poučovat, jak se mají zachovat, ale prostě mají právo takovou informaci mít.

Stejně třeba jak i Vy, možní smluvní partneři nebo sousedé staveb, které minimálně zahájí společnosti ovládané Central Group a.s.

Comments are closed.

  • Kam dál?

    or
  • Rubriky

  • Stránky